Vluchtelingen in de Krimpenerwaard

De VVD heeft zich al eerder uitgesproken tegen de komst van een AZC van welk formaat dan in de Krimpenerwaard.  Wij hebben van meet af aan gezegd dat wij als gemeente al een buitengewone inspanning leveren door extra statushouders op te nemen. Waarmee de uitstroom uit de AZC’s bevorderd wordt. Daarbij hebben wij als voorwaarde gesteld dat het moet gaan om zinvolle en duurzame opvang.  Deze mag ook niet ten koste gaan van onze eigen inwoners die een woning zoeken.

Met de locatie van de "toren" van de Vakschool wordt aan die laatste voorwaarde voldaan. Maar gaat het hier om een zinvolle en duurzame opvang? Hoe gaat dat in de praktijk zo pal tegen de Vakschool aan? Docenten en leerlingen wisten overigens van niets!  

De logische bestemming van de toren is huisvesting voor studenten, waarmee een jarenlange wens voor een soort campus vervuld zou worden. De studenten komen immers uit het hele land en zelfs uit het buitenland. Huisvesting in het verleden van 40 Hongaarse werknemers in het voormalige Wolfsongebouw in Schoonhoven  noord stuitte destijds op grote weerstand bij de  bevolking. Zou dat bij huisvesting van  80-100 statushouders in de Vakschool anders zijn? Wij betwijfelen het…

De VVD vindt het gebouw en de locatie ongeschikt. Ter bevordering van de integratie is spreiding over de kernen bovendien veel beter dan het bij elkaar zetten van 80-100 personen.  Wij blijven ons  verzetten tegen de komst van een AZC in de Spoorstraat en de rest van de Krimpenerwaard.