Nieuws uit de fractie

Met het oog op...

Actualiteit

Waar veel over werd gesproken op de braderieën van Stolwijk en Bergambacht is de ergernis van het groenonderhoud. Met u, vinden wij ook dat daar iets aan moet gebeuren. De gemeente mag sinds dit jaar geen bestrijdingsmiddelen meer gebruiken. In combinatie met het natte weer in het voorjaar heeft dit geleid tot veel klachten. Wij hebben aangedrongen op een intensiever onderhoud voor nu en in de toekomst. Een nette en schone buurt draagt immers bij aan de veiligheid!

Er wordt ook veel over de landelijke politiek gesproken. In maart 2017 zijn er immers weer de landelijke verkiezingen.
De fractie- en commissieleden van de VVD Krimpenerwaard gaan graag het gesprek met u aan. Op 24 september zijn we ook weer aanwezig op de Bartholomeusdag in Schoonhoven.

Asielbeleid

Nu het zomereces voorbij is wachten we met spanning op de rapportage van het nader onderzoek dat B&W doen naar een eventueel klein AZC en de huisvesting van statushouders.

Hier heeft de Raad middels een motie om heeft gevraagd. Een motie waar wij als VVD tegen hebben gestemd.

Voor ons is immers duidelijk dat er geen geschikte locaties zijn voor een AZC in de Krimpenerwaard. Daarnaast blijkt een landelijke leegstand van 10.000 opvang plaatsen, dus is er geen acute noodzaak om een AZC in de Krimpenerwaard te realiseren.

Wij hebben steeds ingezet voor een goede opvang van erkende vluchtelingen, statushouders dus, en gespreid over de Krimpenerwaard. Het huisvesten van een grote groep van 50 statushouders in de hoogbouw van De Vakschool in Schoonhoven was voor ons echt onbespreekbaar. Je gaat toch geen statushouders, veelal jonge mannen, huisvesten in hetzelfde gebouw waar een paar honderd studentes van 16-22 jaar hun opleiding volgen?

Begroting en lokale lasten

Uit de presentatie van de jaarcijfers 2015, door onze Wethouder financiën Ria Boere (VVD), blijkt een gedegen overschot van 3,4 miljoen. Volgens het college gaat het om incidentele meevallers. In onze beleving zou er echter sprake kunnen zijn van structurele besparingen in met name het sociale domein. Daar hebben we in de zomer van 2015 om gevraagd middels een motie. Het was ook van rijkswege de bedoeling in de overgang naar een participatiemaatschappij. Dat lijkt dus gelukt, zonder aan de kwaliteit van bv. de zorg, in te boeten.

Het college doet nu nader onderzoek en we zijn benieuwd of we gelijk krijgen. Bij een structurele besparing zullen wij ons inzetten voor een lastenverlichting voor onze inwoners.

En verder

Er spelen nog een aantal zaken van voor de herindeling, vooral op gebied van bestemmingsplannen en ruimtelijke ordening. Zoals de locatie van de brandweerkazerne in Stolwijk.

De VVD staat op het standpunt dat besluiten van de vroegere gemeenteraden gerespecteerd moeten worden. Uit hoofde van bestuurlijke continuïteit. Dat zal steeds onze meetlat zijn.

Ondernemers

Wij hopen dat het platform voor ondernemers in de Krimpenerwaard echt gestalte gaat krijgen.

Dat is niet eenvoudig, want er zijn zo’n 20 ondernemersverenigingen. Maar wel noodzaak, wil er een goed economisch beleid gevoerd kunnen worden. Er doen veel broodje aap verhalen de ronde als het gaat om zaken als een ondernemersfonds, BIZ regelingen e.d.

De VVD vindt dat het tijd wordt dat de diverse clubs vooruit denken. Ooit in de tijd van de K5 is er een Regionale Ontwikkelings Maatschappij Krimpenerwaard (ROM-K) gestart, die helaas snel ter ziele ging. Dat moet niet nog een keer gebeuren!

Kortom, is weer flink wat werk aan de winkel. Binnen de fractie hebben we de agenda’s en afspraken weer bijgewerkt. Ruud v.d. Wilt wordt dit najaar verder ingewerkt om zich voor te bereiden op het toekomstig fractievoorzitterschap. En Mirjam Verduijn gaat binnenkort bevallen van haar tweede kindje. Komende maanden vervangt Pascal Zuijderwijk haar in de Raad.

Mocht u vragen hebben, spreek ons aan de 24e op de Bartholomeusdag of anders zijn onze fractie- en commissieleden altijd via de mail, app of telefonisch bereikbaar.

 

George Hamel

Fractievoorzitter VVD