Algemene beschouwingen 2019

De begroting 2019 stemt de VVD tot tevredenheid. Het is het resultaat van het zorgvuldige financiële beleid van VVD Wethouder Ria Boere en het ambtelijke team. Onze complimenten hiervoor!

Maar ook het komende jaar is er werk aan de winkel! 

Binnen deze begroting wordt in 2019 €2,5 miljoen extra uitgetrokken om de ambities van het collegeprogramma te verwezenlijken. Wel is het saldo voor 2019 iets lager dan eerder was begroot. Maar het collegeprogramma is er volledig in verwerkt en de cijfers blijven positief. Onderaan de streep staat een voordelig saldo van €123.000. Het bedrag van de 2tussentijdse rapportage speelt daarbij een grote rol. De ervaring leert dat er, ondanks de ambities van het collegeprogramma met nieuw beleid, behoudend is begroot. Wel is er een aantal onzekere factoren, zoals de volumestijging in het Sociale Domein, de nieuwe Omgevingswet en onderwijshuisvesting. 

De lastendruk voor inwoners stijgt met de inflatiecorrectie en is dus beperkt – ondanks de oplopende WOZ waarden van huizen. Het zou mooi zijn als we volgend jaar de inflatiecorrectie niet hoeven toe te passen en daadwerkelijk een lastenverlichting kunnen realiseren.  De kosten voor afvalstoffenheffing gaan helaas wel omhoog, door stijging van de kosten van Cyclus. Het wordt dus nog belangrijker om afval goed te scheiden. Dat hebben we zelf in de hand.

De VVD vindt het een goede zaak dat de hondenbelasting versnelt (geleidelijk) wordt afgeschaft. Een punt uit ons verkiezingsprogramma 2014. 

De greep uit de algemene reserve betreft voornamelijk het benutten van de in 2016 en 2017 binnengekomen precariobelasting ter hoogte van €727.000. Er wordt voorgesteld de saldi van de komende jaren aan de algemene reserve toe te voegen. Dat heeft onze instemming. Stel nu dat het saldo in 2019 hoger uitvalt, wordt het meerbedrag dan ook toegevoegd? Dat lijkt ons voor de hand te liggen, gezien de afnamen in 2019 van €1,27 miljoen. In 2018 leverden de frictiekosten herindeling nog een voordeel op van €1,16 miljoen, maar dit is het laatste jaar dat we dit voordeel kunnen boeken. 

Over de programma's vinden wij als VVD het volgende; 

 

1.     Veiligheid

Het is belangrijk dat we ons veilig voelen in onze eigen buurt en in ons eigen huis. Voor de VVD is veiligheid een topprioriteit in de Krimpenerwaard. Wij zijn een veilige gemeente en dat willen we graag zo houden. Graag zien wij, zoals ook in het collegeprogramma staat, meer aandacht voor de aanpak van drugshandel. Drugs zijn ook in onze gemeente een steeds groter probleem. Wij zouden daarom graag zien dat er actief en beter wordt gehandhaafd op de al bekende dealplekken, zo nodig door middel van cameratoezicht. Ook willen we dat het aantal boa’s wordt uitgebreid. 

Verkeersveiligheid blijft in onze uitgestrekte gemeente met dijken, bedrijven en compacte kernen een zorg. We zijn tevreden dat de verkeersonveiligheid rond verschillende scholen nu wordt aangepakt. Zo vroegen we in al 2014 aandacht voor de problematiek rond om het MFA in Krimpen aan de Lek.

 

2.     Verkeer, vervoer en waterstaat  

De bereikbaarheid van de KW is belangrijk. De VVD heeft bij herhaling aandacht gevraagd voor de oplossing van de problemen rondom de Algeracorridor. In ons verkiezingsprogramma staat als een van onze belangrijkste punten dat we de fileproblematiek willen oplossen. We willen de doorstroming verbeteren op onze provinciale wegen (N-wegen). In het programma stelden we dat we graag zien dat de kruising in Krimpen aan den IJssel wordt verbeterd. Op donderdag 1 november is er een presentatie geweest over de reconstructie van het kruispunt. We zijn erg blij dat met de voorbereiding wordt begonnen. Verder zien we een toekomst in vervoer via water. Zo willen wij de waterbus van Rotterdam naar Krimpen aan den IJssel uitbreiden naar Bergambacht en Schoonhoven. 

 

In de commissie Ruimte en Financiën van 9 oktober hebben we gesproken over het integrale belang dat met een oeververbinding wordt gecreëerd. Een belang dat ons allen raakt.

Wat de VVD betreft een kans om te anticiperen op onze toekomst. Een vitale, groene gemeente waarin het goed wonen is, maar waar er ook een bloeiend ondernemers klimaat heerst. Zonder bereikbaarheid staat alles stil. Dat betekent niet dat de VVD alles wil asfalteren en volbouwen, dat is ook niet de kracht van de Krimpenerwaard. Wel ziet de VVD het als unieke kans om met de lobby voor een tweede oeververbinding ook een stevig aantal woningen te mogen bouwen. Zodat we ook in de toekomst een vitale en financieel gezonde gemeente kunnen blijven.

 

3.     Economie

Overal snel internet in 2022 juichen we toe! En met de beperkte verhoging van de toeristenbelasting kunnen we instemmen. En dat geldt ook voor de ambities recreatie & toerisme. Wij zien kansen in nieuwe vormen van verblijfsrecreatie in de Krimpenerwaard. Dat geeft ruimte voor werkgelegenheid en kansen voor jongeren. Toch zien we dat de economische promotie in de komende jaren behoorlijk terugloopt. Daar zijn we niet blij mee. De VVD wil juist meer uitgeven om economische groei te stimuleren. Wat ons betreft wordt er meer ruimte gemaakt in het collegeprogramma om dit mogelijk te maken. We willen graag dat er een onderzoek komt naar de noodzakelijkheid van nieuwe bedrijfsterreinen de komende jaren. 

 

Tot slot zijn we erg verheugd over de verruiming van de openingstijden op zondag. Een van onze speerpunten. Het liefst zouden we alle ondernemers helemaal vrijlaten om zelf te bepalen hoe zij ondernemen, maar het is een goed begin! 

 

4.     Onderwijs

In ons verkiezingsprogramma staat dat openbaar onderwijs beschikbaar moet zijn en ook dichtbij huis. De ambitie in het collegewerkprogramma is meer gezonde en duurzame onderwijshuisvesting. De VVD ziet dat sommige scholen uit hun jasje groeien, zoals De Rank en de Emma school in Schoonhoven. De VVD ziet dat er problemen zijn bij diverse scholen waaronder onder andere Kiezel en Kei in Bergambacht en Ichthus school in Schoonhoven. Ook de vestiging van het Schoonhovenscollege aan de Vlisterweg baart ons zorgen. Wij dringen daarom aan op spoedige oplossingen.

 

5.     Sport, cultuur, recreatie 

Cultuur is van ons allemaal. Het is geen voorrecht van een kleine groep mensen of een specifieke groep instellingen. Subsidieaanvragen moeten hierop worden getoetst. De VVD is blij met de regel dat er voor aanvragen van activiteiten tot een bedrag van €10.000 een cofinanciering nodig is van 50%. Op die manier stimuleren we verenigingen en stichtingen ook daadwerkelijk om aan de slag te gaan en zelf een steentje bij te dragen. We kijken uit naar de Cultuurnota. 

Sport moet toegankelijk zijn voor iedereen. Het percentage inwoners dat niet sport ten opzichte van het totaal aantal inwoners is gedaald. Dat vinden wij een goede zaak. Het heeft prioriteit om sportverenigingen goed te blijven faciliteren. Wij hopen dat de harmonisatie van tarieven en dergelijke niet leidt tot grote kostenstijgingen bij de verenigingen. 

 

6.     Sociaal Domein

Binnen het Sociaal Domein is behoefte aan maatwerk. Er is een flinke onttrekking aan de reserves! Effectiviteit is daarbij belangrijk: meer kwaliteit voor minder geld hebben we als VVD steeds gezegd. Ook roepen we al enige jaren om te ontschotten, maak één (totaal)budget voor het Sociaal Domein. 

 

7.     Volksgezondheid en milieu 

De VVD vindt het goed dat de gebiedsovereenkomst Veenweiden wordt uitgevoerd. Dit biedt kansen voor natuurontwikkeling en met adaptieve landbouw hebben deze ondernemers ook een toekomst in de Krimpenerwaard. Het afremmen van bodemdaling is een flinke uitdaging de komende jaren. 

Met de investering in de proeftuinen zorgen we voor een gebiedsgerichte oplossing. 

Ten slotte vinden we het een goede zaak dat de kostendekkendheid van begraven omhoog gaat.

 

8.    Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing 

Een huis is meer dan een stapel bakstenen, het is je thuis. De plek waar je thuiskomt na een dag hard werken, waar je ontspant en waar je je prettig voelt. Je wilt graag wonen in een vitale, groene gemeente met een bloeiend ondernemers klimaat en voorzieningenaanbod. De VVD wil de mooie woonkernen en de karakteristieke omgeving van onze gemeente graag behouden en versterken, maar wil ook kansen bieden voor onze jongeren en starters om in de Krimpenerwaard te kunnen blijven wonen. 

Nu de economie groeit, kunnen we weer meer investeren in woningbouw. Wij hebben ons vorig jaar als Raad ten doel gesteld met de woonvisie om 200 woningen per jaar te bouwen in de kernen, tot 2030. Dat is alleen al om het inwonersaantal gelijk te houden. Want de bevolking van de Krimpenerwaard zal de komende jaren flink vergrijzen, ontgroenen en op termijn langzaam krimpen. Met het bouwen in de kernen alleen, is dat tij niet te keren.
Dat vindt de VVD een zeer zorgelijke ontwikkeling.
 
Het is dan zaak, willen we de leefbaarheid en vitaliteit van de Krimpenerwaard behouden, om te investeren in goede woningbouw én bereikbaarheid. 

Kortom Voorzitter, de VVD kan instemmen met de gepresenteerde begroting 2019. De opzet van de presentatie verschilt aanzienlijk van die van voorgaande jaren. We vinden de opzet prettig en goed leesbaar. 

 

Tot slot voorzitter, de versplintering van de politieke partijen in onze Raad baart ons zorgen. De VVD staat immers voor meer (keuze)vrijheid en een daadkrachtige overheid, maar dat is lastig met zoveel partijen. 

Wij rekenen op een spoedig en verstandig, dus liberaal besluit van de verkenner.