Zwemmen met Zero Tolerance

“In de afgelopen weken is herhaaldelijk in het nieuws geweest dat er incidenten zijn in zwembaden in het land. Vechtpartijen tussen groepen jongeren, aanrandingen van meisjes en vrouwen, pesterijen, intimidatie en soms zelfs mishandeling van zwembadpersoneel.” [Bron: Trouw, 3 juli 2019]. 
 
Wij hebben gehoord dat er bij zwembad De Loete in Haastrecht ook incidenten hebben plaatsgevonden. Gepleegd door een groep van circa 80 jongeren uit Gouda. Deze jongeren intimideren en bedreigen het bad- en kioskpersoneel, schelden hen uit en zorgen voor een agressieve sfeer in het zwembad. Het bestuur van het zwembad heeft bij ons aangegeven dat het personeel de gebeurtenissen als ‘heftig’ heeft ervaren. Inmiddels zijn er twee beveiligers aangesteld en zijn er camera’s opgehangen. 

De voorzitter van Stichting VOB, de heer Peter van Schaik, heeft ons verteld dat er direct na de incidenten actie is ondernomen door zowel de burgemeester als ook de wethouder en dat de gebeurtenissen door de gemeente Krimpenerwaard goed zijn opgepakt. Ook de politie en jongerenwerker zijn aangehaakt. De gemeente Gouda daarentegen houdt zich afzijdig. 

De VVD vindt het niet normaal dat bad- en kioskpersoneel wordt bedreigd en uitgescholden en dat een groep jongeren zorgt voor een agressieve sfeer en overlast. Onze inwoners moeten onbezorgd en veilig kunnen zwemmen! We zijn daarom ook erg blij met de snelle actie door de gemeente.

Wel hebben wij de volgende vragen aan het college gesteld: 

  1. Er is overleg geweest tussen diverse partijen zoals politie, gemeenten en jongerenwerker. Klopt het dat de gemeente Gouda zich afzijdig houdt en aangeeft dat het niet ‘hun’ probleem is? 
  2. Vindt er overleg plaats tussen de gemeente Krimpenerwaard en de gemeente Gouda over de incidenten in zwembad De Loete? En zo ja, wat zijn de uitkomsten hiervan? 
  3. Kan het college aangeven of er ook bij andere zwembaden in de gemeente Krimpenerwaard sprake is van incidenten? 
  4. Zo ja, zijn daar ook maatregelen getroffen? 
  5. Wie betaalt de extra kosten voor het nemen van deze maatregelen? 
  6. Hoe gaat de gemeente volgend jaar samen met de zwembaden zorgen voor (meer) veiligheid in de zwembaden? 
  7. De heer Van Schaik van het VOB heeft al eerder zijn zorgen rondom subsidie en kosten kenbaar gemaakt. Er zou sprake kunnen zijn van minder inkomsten, maar door de incidenten is het zwembad genoodzaakt (veel) meer uitgaven te doen. Is er overleg met het bestuur van het VOB hierover?