Bouwen voor vitale kernen

Degene die in de voormalige gemeenten al actief waren, herkennen vast nog wel het fenomeen van de rode contouren. Opgelegd door de provincie. Bij de opmaak van de verschillende structuurvisies was dat steevast onderwerp van gesprek en de vraag; Hoever durven we over dat lijntje te kleuren??

Dat waren nog eens tijden…

 

Wat ons betreft is het nu echt tijd om bij sommige kernen weer over dat lijntje te kleuren en te kijken naar passende uitbreidingsmogelijkheden. Door het contourenbeleid zitten verschillende kernen al jaren op slot. Dat komt de leefbaarheid niet ten goede en je ziet dat de doorstroming op onze woningmarkt stagneert. Natuurlijk moeten de mogelijkheden binnen de kernen eerst worden benut en moet er worden vernieuwt. Maar evengoed ook buiten de kernen om nog een aantrekkelijk aanbod voor marktpartijen te hebben. Dat geeft namelijk de financiële speelruimte om ook goedkopere woningen te kunnen bouwen. Binnen de kernen zien we dat de procedures om te kunnen bouwen of transformeren complex, tijdrovend en daarmee kostbaar zijn.

 

Voor de doorstroming hebben we het college verschillende handreikingen gedaan, zoals de oproep bij de kadernota om meer midden-huurwoningen mogelijk te maken. Maar ook vanavond met de gezamenlijke motie Bevorderen Starterswoningen.

Daarmee is het wat ons betreft niet de bedoeling dat er een verplicht programma aan marktpartijen wordt meegegeven, maar wel dat het bovenaan de verschillende lijstjes staat.

 

Het bouwtempo mag niet verslappen, we hebben nog overwogen om een motie van aanmoediging te schrijven, maar ga zo door wethouder! 200 woningen per jaar is wat ons betreft het minimum per jaar.

 

Dan nog even over de communicatie. We merken aan verschillende kanten dat inwoners veel vragen hebben over de plannen in hun kern. Het zou wat ons betreft goed zijn om integraal, per kern alle beleidsplannen te bundelen in een overzichtelijk verhaal. Neem het kernenbeleid hiervoor als kapstok en zet het in de etalage.  Maak het inzichtelijk wat we als gemeente allemaal doen. Past ook prima straks in de nieuwe omgevingsvisie.