Geen windmolens in ons mooie polderlandschap

Als VVD fractie maken we ons zorgen over de eventuele plaatsing van windmolens in de polder tussen Polsbroek en Cabauw. We hebben daarom vragen gesteld aan het college van B&W.

In het kader van de Regionale Energie Transitie U16 (regio Utrecht) zou er sprake zijn van de plaatsing van 6 tot 8 windmolens van 200 meter hoog in de Zuidzijderpolder tussen Polsbroek en Cabauw. De polder is geen grondgebied van de gemeente Krimpenerwaard, maar de impact zoals het lawaai en het aantasten van het eeuwenoude cultuurlanschap, raakt onze gemeente wel. De plannen zijn in concept, maar worden wel benoemd.

We willen daarom graag van het college weten wat zij hiervan vinden. De onderstaande vragen hebben wij schriftelijk gesteld:

  1. Is het college bekend met deze plannen?
  2. Is het college ermee bekend dat de energieontwikkelaar Pure Energie al een conceptovereenkomst heeft gesloten met de eigenaren van de grond?
  3. De provincie Zuid-Holland wil geen windmolens in het Groene Hart. Nu komt er, als de plannen doorgaan, op enkele honderden meters van de gemeentegrens, wel een windmolenpark. Wat is de mening van het college hierover?
  4. Is het college ook van mening dat dit park een ernstige aanslag op ons cultuurlandschap teweeg brengt? Onder meer horizonvervuiling, lawaai en slagschaduw. Tevens is ook de natuur de dupe.
  5. Is het college bereid om onze zorg over te brengen naar inze buurgemeente Lopik?
  6. Kan het college toezeggen om de Raad op de hoogte te brengen m.b.t. deze ontwikkelingen?