Regionale Energiestrategie; een vooruitgang voor iedereen!

Het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, met name CO2, kan op veel manieren. Denk aan beter geïsoleerde huizen en kantoren, elektrisch rijden, duurzaam eten, meer zonnepanelen en windmolens, het verdwijnen van kolencentrales en wat de VVD betreft ook kernenergie. Want om de uitstoot van CO2 te verminderen zijn isolatie, warmtepompen, zonnepanelen en windmolens niet voldoende.

De Voorlopige Concept RES is een document met wensen en bedenkingen die de Werkgroep Energietransitie (een afvaardiging van raads- en commissieleden) heeft opgesteld. Een document dat wat ons betreft niet in beton is gegoten, maar een 'levend', dynamisch document. Vanuit de VVD fractie hebben wij hieraan ook onze bijdrage geleverd. We vinden het belangrijk dat we als gemeenteraad beslissen over de Regionale Energietransitie zodat we niet alleen maar ‘tekenen bij het kruisje’.

Naast onze bijdrage in de werkgroep willen we als VVD ook een aantal onderwerpen die we belangrijk vinden met u delen. We kiezen nadrukkelijk voor zorgvuldigheid want de energietransitie raakt ons allemaal. We hebben al meerdere keren aangegeven dat we niet voor de troepen uit moeten lopen. Er moet ruimte zijn voor innovatieve ontwikkelingen en we moeten deze ook stimuleren in het bedrijfsleven. De gemeente moet initiatieven vanuit ondernemers ondersteunen. Het is van groot belang dat er ruimte is voor kansrijke, nieuwe energieprojecten en innovaties.   

 Het allerbelangrijkste vinden we dat de Energietransitie een vooruitgang moet zijn: voor alle inwoners, voor ondernemers en voor ons (leef)klimaat. Inwoners, ondernemers en organisaties in onze gemeente moeten daar een rol in krijgen. participatie of liever gezegd samenwerking is nodig. En dat kost veel tijd en energie! Maar is o zo belangrijk; want welke vormen van duurzame energie vinden onze inwoners eigenlijk belangrijk? Waar moeten zonnepanelen worden geplaatst? Moeten er windmolens in onze polder komen te staan? Wij zijn absoluut geen voorstander van een wildgroei aan zonneparken en windmolens, de ruimtelijke kwaliteit moet een positieve bijdrage leveren aan de leefomgeving.

Zoals gezegd moet er ook ruimte zijn voor innovatieve ontwikkelingen die in een razend tempo op ons afkomen en wellicht een ander licht werpen op de voorstellen die nu worden omarmt. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van waterstof of de snelle innovatie van zonnepanelen.   

Verder blijven we erop hameren dat onze inwoners moeten worden geïnformeerd. De Energietransitie heeft invloed op ons dagelijks leven en is een ingewikkelde puzzel. Daar moeten we de tijd voor nemen.

En tot slot zijn we ook gewoon heel praktisch. Want wat kost zo'n energietransitie eigenlijk? Wat kost het mij als inwoner van de gemeente Krimpenerwaard en wat krijg ik er voor terug?