BESCHOUWINGEN 2021
16 september 2021
Voorzitter, de afgelopen jaren ging het goed met onze gemeente. Na de herindeling hadden de verschillende afdelingen elkaar snel gevonden en waren we in staat om na vijf jaar harmoniseren nieuwe stappen te zetten in het beleid.
Voor het eerst na jaren van overschotten op de begroting, lijkt dit voor 2021 en verder niet het geval te zijn. Structurele overschrijdingen bij de jeugdzorg en welzijnsorganisaties nemen een flinke hap uit de begroting de komende jaren. Een zorgelijke ontwikkeling!
Wij gaan ervanuit dat de vele noodkreten van gemeenten hierover, ervoor zorgen dat er structureel meer geld komt uit Den Haag. Onze wethouder financiën heeft het afgelopen zondag in Buitenhof uitstekend verwoord, ‘Het is code rood voor alle gemeenten!’
Met meer middelen kunnen we goede zorg blijven geven aan iedereen die het nodig heeft, zonder te snijden in onze voorzieningen.
Toch moeten we ook meer grip krijgen op de uitgaven. Een structurele overschrijding van 1.7 MIO is fors. En er blijft een groeiende vraag op het gebied van jeugdzorg. Bijna 13% van de jongeren tot en met 18 jaar heeft hier in 2019 aanspraak op gemaakt. Nergens in Europa maken jongeren zoveel gebruik van jeugdzorg als in Nederland. Het is belangrijk om uitgaven goed te evalueren en waar het kan, moet er gekeken worden naar goedkopere alternatieven.
De wet is immers bedoeld als vangnet en niet als hangmat. Zoeken naar de balans tussen het bevorderen van eigen verantwoordelijkheid van inwoners en kostenbeheersing door gemeente. Waarbij onze voorkeur ook uitgaat naar strakkere preventie.
Het beeld is dat alles wordt gemedicaliseerd, maar waar is de rol van de ouders? Als gemeente moet je ouders misschien (meer) op hun verantwoordelijkheid wijzen en ze daar ook in ondersteunen. En naast preventie moeten we ook continue evalueren en herijken. Met name bij maatwerkvoorzieningen (binnen WMO) zien we een toename van de overloop uit jeugdhulp. Wij willen voorkomen dat de kinderen uit de Krimpenerwaard, de toekomstige cliënten van de WMO worden. Want voorkomen is beter dan genezen.
Voorzitter, het zijn bijzondere tijden. Iedereen is in meer of mindere mate geraakt door het Coronavirus. De impact op de begroting hiervan is ongeveer 2 MIO, waarvan we een compensatie van de overheid hebben ontvangen van 500K. Voor 2021 is dat waarschijnlijk 770K, maar de vraag is hoe het virus zich verder gaat ontwikkelen. Met verschillende vaccins in de maak, gaan we ongetwijfeld steeds meer grip krijgen op het verloop.
We zien ook dat het virus zorgt voor een versnelling van de digitalisering. Bij bedrijven en instellingen zien we dat het thuiswerken in korte tijd een vogelvlucht heeft genomen. Een goede zaak met blijvende effecten. Een stabiele en snelle internetverbinding is daarvoor een essentiële basisvoorziening. Hoe ver is de uitrol van glasvezel in het buitengebied en de kernen? Zijn we eind 2021 allemaal aangesloten?
Veel ondernemers hebben het nu moeilijk door alle beperkende maatregelen. We moeten ze blijven ondersteunen waar we kunnen als gemeente. Korte vergunningprocedures en soepelere regels voor terrassen. Verleng het seizoen bijvoorbeeld tot in de winter.
Door het coronavirus zijn we de afgelopen maanden ook steeds meer op onze directe omgeving aangewezen en hechten we hier nog meer waarde aan. Maar ook aan de mogelijkheid om in de directe omgeving te kunnen recreëren op voldoende afstand van elkaar.
Zonder het bouwen van nieuwe woningen, wordt het moeilijk om de leefbaarheid en voorzieningen in de kernen te behouden. We roepen dit wel vaker. Met daarbij voldoende woningen voor starters en ouderen. We zijn dan ook verheugd met de komst van de nieuwe verordening. Een wens van de VVD bij de vorige kadernota. Die het bouwen van meer midden-huurwoningen moet stimuleren, waardoor meer doorstroming op de woningmarkt ontstaat.
Wat de VVD betreft mag het bouwtempo wel omhoog. Met een gemiddelde van 130 woningen per jaar benutten we niet de volledige ruimte die er is. Wat ons betreft hebben we de komende jaren dus een versnellingsopgave. Wij willen de wethouder vragen om een bondig onderzoek naar waar processen sneller, efficiënter en effectiever kunnen. We kijken uit naar het resultaat.
Er wordt tegenwoordig ook veel gesproken over duurzaamheid. Wij zien duurzaamheid als een groeimotor. Niet terug naar de middeleeuwen, maar door gebruik van technologie als een vooruitgang. Daarom moeten we niet te snel willen gaan en inwoners voor enorme kosten laten opdraaien.
Met de verkoop van de Eneco aandelen missen we jaarlijks 380K dividend. Dat is een aanzienlijk bedrag. We zouden een deel van de (23MIO) opbrengsten als een duurzaamheidslening of revolving fund beschikbaar stellen aan inwoners. Daarmee kunnen zij dan tegen gunstige voorwaarden hun woning isoleren. (10MIO/20K p/w=500 woningen) Met 500 woningen zou dat over 10 jaar 100K per jaar kunnen opleveren. (Gezamenlijke motie revolving fund)
Voorzitter, afrondend. Als we ervan uit gaan dat de heer Hoekstra zondag goed naar onze wethouder heeft geluisterd (en dat heeft hij), dan wordt het structurele gat in het sociaal domein gedicht.
In afwachting op dit positieve nieuws, stemmen we in met het raadsvoorstel om de begroting sluitend te maken, door het tekort op te nemen in de paragraaf weerstandsvermogen.
De bezuinigingsmaatregelen die worden voorgesteld in de oplegnotitie, zoals besparen op cultuur en het verhogen van de OZB zien wij op dit moment niet zitten. Het lijkt ons verstandiger om eerst onze ambities onder de loep te nemen, voordat we inwoners extra gaan belasten in deze tijd.
Pascal Zuijderwijk
Fractievoorzitter VVD