Begroting 2021-2024 'Grip op de Knip'

Voor de VVD was het belangrijk dat in de zoektocht naar dekkingsmiddelen voor een sluitende begroting, dat de woonlasten en ondernemers niet onevenredig hard geraakt zouden worden. Zeker in deze tijd. We willen juist meer ruimte om te ondernemen en hebben het college verzocht om samen met ondernemers te zoeken naar het verruimen van regelgeving om de omzet te vergroten. De besluitvorming hierover vindt bij de komende raadsvergadering plaats op 17 november. Deze zal ongetwijfeld worden omarmd door het college. 


De begroting is meerjarig sluitend, maar nagenoeg alle lucht is eruit. Het is nu belangrijker dan ooit om grip op de knip te hebben én te houden. 2021 wordt op vele gebieden een spannend en uitdagend jaar. Lees hieronder onze beschouwingen.



Voorzitter,

Allereerst bijzondere dank en waardering voor het college en ambtenaren voor deze begroting. De laatste weken is er keihard gewerkt om dit resultaat te bereiken. Geen gemakkelijke opgave. Zeker omdat het in deze tijd extra veel tijd en energie kost. 

 

Bij de behandeling van de kadernota in september hadden we nog zicht op een sluitende begroting voor 2021. Zelfs met een kleine plus én beperkte stijging van de woonlasten. 

De constructie hieronder werd helaas door de provincie afgekeurd, waardoor er opnieuw gezocht moest worden naar een robuuste oplossing. 

 

Het is een begroting met een 1e wijziging geworden. Waar met verschillende technische wijzigingen een meerjarig sluitende knip wordt gehaald. Dat lijkt ons ook beter dan een herstelplan, met het risico dat we onder toezicht zouden komen. Het gevolg is wel dat vrijwel alle lucht uit alle hoeken en gaten van de begroting is gehaald. 

 

‘Grip op de Knip’ kan zo op een tegeltje voor 2021. 

 

Bij de Kadernota hebben we het college opgeroepen op meer grip in het Sociaal Domein. Het geeft ons veel vertrouwen als we terugkijken naar wat er de afgelopen weken in gang is gezet door de wethouder. De structurele overschrijdingen (1,7MIO) in het sociaal domein, met name bij Jeugdzorg, baren ons wel nog steeds zorgen. We ontkomen niet aan een versobering. Wij willen voorkomen dat de kinderen uit de Krimpenerwaard, de toekomstige cliënten van de WMO worden. Aanbod creëert ook vraag en de rol van ouders is cruciaal; meer en strakkere regievoering in 2021.  Om de stapeling van zorg te verminderen levert al een flinke besparing op (700K).  We willen het college oproepen om afspraken te gaan maken met huisartsen waarbij wordt ingezet op hulp en ondersteuning volgens het principe ‘zo licht als mogelijk en zwaar als het nodig is’. Verder minder bureaucratie en administratie en ook het benoemen van een einddatum in een hulptraject vinden we erg belangrijk. Punten en zaken die overigens ook in de informatiebijeenkomsten vorige week door diverse partners zijn benoemd. Ook binnen de WMO willen we de overschrijdingen terugdringen, zo dienen we een motie in, in navolging van meerdere gemeenten, om de huishoudelijke hulp uit de WMO te halen en over te hevelen naar de bijzondere bijstand (daar is inkomenstoetsing).

 

[MOTIE20-080 VVD VGBK] ‘Overhevelen huishoudelijke hulp naar bijzondere bijstand’ van o.a. Oldenzaal en Delft 

 

(Door abonnementstarief vragen ook inwoners met een hoog inkomen huishoudelijke hulp aan via de WMO terwijl zij dit makkelijk zelf kunnen betalen.)

 

Gezondheid is belangrijk en een gezonde leefomgeving ook! Door de coronacrisis hechten we nog meer waarde aan onze leefomgeving, maar ook aan de mogelijkheid om in de directe omgeving te kunnen recreëren op voldoende afstand van elkaar. Daar zullen we in de nieuwe plannen rekening mee moeten houden. 

 

We zijn tevreden met de beperkte stijging van de woonlasten voor 2021 (2,7%). Daarmee belasten we ondernemers en inwoners niet onevenredig hard, in deze tijden. 

Wij zijn trots op de ondernemers in de Krimpenerwaard. Zij spelen een belangrijke rol in de lokale werkgelegenheid, vele voorzieningen en leefbaarheid van de kernen. 

Steun ze waar u kan en koop lokaal! Motie vreemd ter ondersteuning > [MOTIE20-074 Meer fysieke ruimte ondernemers]

 

Zonder het bouwen van nieuwe woningen, wordt het moeilijk om de leefbaarheid en voorzieningen in de kernen te behouden. Voldoende woningen voor starters en ouderen. We zijn dan ook verheugd met de komst van de nieuwe verordening middenhuur. Die het bouwen van meer midden-huurwoningen moet stimuleren, waardoor meer doorstroming op de woningmarkt ontstaat. Dat heeft ons inziens meer zin dan het bouwen van meer sociale-huurwoningen. Het percentage ligt in de Krimpenerwaard ook hoger dan in de rest van NL (1.46 t.o.v. 1.1). (Scheefwoners in de Krimpenerwaard 20,4% t.o.v. 12,1% NL) 

 

We hebben de komende jaren dus echt een versnellingsopgave, om de woningbouw op peil te krijgen. Wat ons betreft wordt dat samen met het sociaal domein een speerpunt voor 2021. 

 

Er wordt tegenwoordig ook veel gesproken over duurzaamheid. Zoals gezegd bij de kadernota zien wij duurzaamheid als een groeimotor. Niet terug naar de middeleeuwen, maar door gebruik van technologie als een vooruitgang. Daarom moeten we niet te snel willen gaan en inwoners voor enorme kosten laten opdraaien. Naar aanleiding van onze gezamenlijke motie is de komst van een Regionaal Energie Fonds (REF) een feit. We kijken uit naar de resultaten in 2021.

 

Een veilige leefomgeving is een belangrijke voorwaarde om fijn te leven en te wonen. We zijn een veilige gemeente mede door een sterk team agenten en BOA’s. 

Om de veiligheid in de gemeente en pakkans te vergroten zouden wij en de politie graag ANPR-camera’s (kentekenregistratiecamera’s) bij de drie in- en uitgangen van de Krimpenerwaard plaatsen. Hierdoor kan de politie preventief en reactief strafbare feiten opsporen in heel de gemeente. De pakkans wordt hierdoor flink vergroot.

Dit vergt een beperkte investering van 75K welke voor het grootste deel wordt gedekt uit het overschot van het budget voor gebiedspromotie en de rest uit het positieve saldo van de begroting. 

[MOTIE A20-017 VVD, CU, CDA, W18 aanschaf 3 ANPR camera’s]

 

In het verleden hebben wij als VVD al eens als blijk van waardering een grote taart aan de BOA’s gegeven. Deze keer vonden we het wel zo gepast om de bonus 300 netto die ook bij andere gemeenten wordt uitgekeerd, ook aan onze BOA’s te geven. [MOTIE20-071 VVD, D66, W18 Bonus voor BOA’s]

 

Voorzitter, 2021 wordt op vele gebieden een spannend en uitdagend jaar. Tweede kamer verkiezingen, VVD de grootste partij, verloop van het virus, kunnen we op vakantie ja/nee, ontwikkelingen op sociaal domein en zo verder. Het is nog steeds “CODE ROOD voor alle gemeenten”. 

De begroting is meerjarig sluitend, maar de lucht is eruit. Zonder compensatie uit Den Haag hebben we volgend jaar hier een hele andere discussie. 

Het is nu belangrijker dan ooit om grip op de knip te hebben én te houden.

 

En nu ‘Samen aan de slag’!

 

Pascal Zuijderwijk

Fractievoorzitter

VVD Krimpenerwaard