Voorzitter,
Dit is altijd hėt moment in het politieke jaar om vooruit te kijken, maar wat een jaar is het geweest!
Na een lange periode van beperkingen, kunnen we thuis weer mensen ontvangen en in deeltijd naar kantoor. De horeca is eindelijk open en ondernemers in de Krimpenerwaard kunnen weer ondernemen. Zij het onder restricties.
Onze steun voor de horeca blijft belangrijk, want vele ondernemers in de Krimpenerwaard en daarbuiten zijn hard getroffen. Het zal nog jaren duren voordat zij deze klap te boven zijn.
2022- 2025
Onze gemeente staat financieel solide als een huis, maar de komende jaren staan we wel voor grote uitdagingen, o.a. op het gebied van WMO, energietransitie en woningbouw.
WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING EN JEUGD
Nog steeds zien we structurele overschrijdingen in de jeugdzorg en WMO. Bij de jaarrekening 2020 is een toename van bijna 1 miljoen geconstateerd.
De oproep van onze gemeente en vele anderen om structureel meer geld uit Den Haag lijkt dan toch gehoord. Met de toezegging voor extra middelen (1.3 miljard) en meer grip op de uitgaven kunnen we goede zorg blijven geven aan iedereen die het nodig heeft.
Echter is de wet wel bedoeld als vangnet. Het blijft zoeken naar de balans tussen het bevorderen van eigen verantwoordelijkheid van inwoners en kostenbeheersing door gemeente. Waarbij onze voorkeur uitgaat naar strakkere preventie.
Wij kunnen ons dan ook goed vinden in het voorstel om voor ‘22 en ‘23 middelen vrij te maken voor een formatieplaats, nieuw registratiesysteem, bijscholing ed.. (€155.000 in 2022 en €70.000 in 2023)
We houden graag grip op de uitgaven, maar we zien in het land ook dat er ‘winsten in de zorg’ worden gemaakt door onder andere kleine(re) jeugdzorgaanbieders (zorgboerderijen) en zorgkantoren. Daarmee worden blijkbaar niet alle middelen besteed aan het beschikbaar gestelde doel.
- Speelt dat ook in onze gemeente en om hoeveel geld gaat het?
- Waar ziet de wethouder mogelijkheden om dat te minimaliseren?
Om kwalitatief goede zorg te kunnen blijven bieden en de kosten in de hand te houden, moeten we manieren vinden om efficiënter en effectiever te werken. De Regiovisie Jeugd en WMO zou daar een bijdrage aan kunnen leveren. We hebben daar een paar vragen over;
- Wat doet deze gezamenlijke aanpak voor onze inwoners en welke impact heeft het regionaal beleid?
- Hoe wordt dit gefinancierd?
REGIONALE ENERGIE STRATEGIE
U weet dat wij kritisch zijn op de regionale energiestrategie. De nadruk zou moeten liggen op het besparen van energie, want wat je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. Een goed milieu begint bij jezelf;
- Motie Wat LED je. Een oproep om de straatverlichting in de gemeente te vervangen voor LED.
Het opwekken van energie kan door zon op daken en wind op zee. Niet vele hectaren polderlandschap ontsieren met zonnepanelen en windmolens. De innovaties gaan snel en daar moet maximaal gebruik van worden gemaakt, zodat de rekening voor de energiestrategie niet onnodig hoog bij de inwoners komt te liggen.
Of dat mensen gedwongen worden om van het gas af te gaan en dus noodgedwongen voor hoge kosten staan om hun huizen straks warm te houden. Het is belangrijk dat de energietransitie haalbaar én betaalbaar is.
Onder de beleidsspeerpunten staat bij ‘resultaten & inspanningen’ op blz. 47 dat de gemeente inzet op energiebesparende maatregelen en er een isolatievisie wordt opgesteld.
- Wat is daarvan de laatste stand van zaken?
WONEN
Door het coronavirus en de lockdown waren we het afgelopen jaar steeds meer op onze directe omgeving aangewezen. Wat ons betreft zou de openbare ruimte nog meer mogen uitnodigen om te verblijven, met meer groen, voorzieningen en klimaat adaptief.
- Zijn er in onze gemeente al pilots met water passerende verharding? Wat ons betreft goed om ervaring op te bouwen met dit principe.
Het woningtekort en de woningmarkt blijven een grote zorg. Als lokale VVD zetten we graag in op het verhogen van de bouwproductie en doorstroming op de woningmarkt. Zoals met onze oproep om meer middenhuur woningen te realiseren. Dat is inmiddels beleid geworden en wordt in verschillende projecten toegepast. Want voornamelijk aan woningen voor starters en jonge gezinnen is de komende jaren de behoefte zeer groot.
Zij kunnen nog steeds lastig een woning vinden in onze gemeente. Om de kans op een nieuwe (koop)woning zo groot mogelijk te maken hebben we twee moties;
- Motie zelfbewoning, je zou zeggen, niet echt een VVD-voorstel, maar we zien dat jongeren en starters geen kans maken tegen investeerders. Daarom zouden we graag zien dat de eerste drie jaar kopers zelf in de woning wonen.
- Motie starterslening, een regeling die werkt, maar niet passend meer is in de huidige markt. We zouden graag de voorwaarden versoepeld zien en of de grens naar NHG-grens optrekken, dat is nu 325K. Hiervoor is inmiddels brede steun, ook uit de klankbordgroep jongeren.
VEILIGHEID
Tot slot, ondermijning is een steeds groter wordend probleem wat aangepakt moet worden. Het verziekt letterlijk de samenleving. We zouden graag zien dat hier extra middelen voor worden vrijgemaakt om dit zo adequaat mogelijk te bestrijden. Dit is noodzakelijk voor een betere begeleiding van onder andere bestuurlijke en juridische trajecten, waar momenteel veel capaciteit naar toe gaat.
- Motie Ondermijning, een oproep om de formatie uit te breiden.
De ANPR-palen waarvoor wij vorig jaar hebben gepleit, staan er inmiddels, weliswaar nog als pilot. Bij de aanslag op Peter R. de Vries heeft dit systeem een belangrijke rol gespeeld bij de snelle aanhouding van de verdachten op de A2.
- Kan de portefeuillehouder al resultaten delen?
- Is er zicht op permanent gebruik van de palen?
Voorzitter, met deze laatste kadernota van deze periode, hebben we er alle vertrouwen in dat er een solide begroting opgesteld kan worden. En dat de nieuwe gemeenteraad de volgende periode verder kan bouwen met de VVD, aan een vitale gemeente Krimpenerwaard.
Pascal Zuijderwijk
Fractievoorzitter VVD