Ondersteuning aan ondernemers

De overheid kiest ervoor om vanwege de bestrijding van de pandemie met strenge maatregelen te komen. De financiële schade wordt daardoor maar beperkt of helemaal niet vergoed. Ondernemers komen zo in financiële moeilijkheden.

De gevolgen van de vorige lockdown zijn deze ondernemers nog lang niet te boven. Veel regelingen vanuit eerdere lockdowns zijn inmiddels geschrapt of aangepast zoals de Voorraadvergoeding detailhandel, de TOZO en de TVL.

Inmiddels zijn er met ingang van 15 januari jl. versoepelingen doorgevoerd, maar de horeca en de culturele sector zijn nog steeds gesloten. De VVD heeft al diverse malen aandacht gevraagd voor concrete steunmaatregelen. De gemeente Krimpenerwaard heeft nog honderdduizenden euro’s aan coronasteungelden in kas die zij ontvangen hebben van het Rijk tijdens de eerdere lockdowns. Daarom hebben wij de onderstaande vragen gesteld aan het college:

  1. Is de gemeente bereid om vanuit de pot 'coronasteungelden' onze getroffen ondernemers financieel te ondersteunen?
  2. Hier pro-actief mee aan de slag te gaan?
  3. Als over 2 weken hopelijk de horeca weer open mag, gelijk de terrasregeling met verruimde terrassen te activeren?
  4. Nu wel de betaling van de contributie van de horecaondernemers aan de Koninklijke Horeca Nederland over dit jaar over te nemen? Zie ook onze vraag van 18 november 2021.
  5. Nu serieus werk te maken van een plan met perspectief voor alle getroffen ondernemers? Zie bijvoorbeeld het plan van gemeente Lansingerland dat eerder door ons als voorbeeld is genoemd.
  6. Is onze nieuwe burgemeester Paans bereid om het positieve beleid van zijn voorganger burgemeester Cazemier voort te zetten?


Zie de bijlage voor onze schriftelijke vragen.