Noodkreet naar provincie voor een vitale toekomst!

In onze Krimpenerwaard is het goed wonen voor iedereen met een woning. Voor jongeren en starters is het vrijwel onmogelijk om tegenwoordig een woning te vinden. En juist zij spelen een belangrijke rol in het vitaal houden van onze gemeente.

Grote zorgen

De Krimpenerwaardse VVD maakt zich grote zorgen over de toekomst van de Krimpenerwaard, want de provincie Zuid-Holland houdt in het nieuwe ruimtelijke beleid geen rekening met onze gemeentelijke bouwambities op het platteland. De benodigde 4.000 woningen en 35ha bedrijventerreinen gaan niet gerealiseerd worden met de voornemens van de provincie. Wij willen geen krimpende en vergrijzende gemeente worden. Daarom moeten er meer woningen worden gebouwd! Binnen de kernen, maar ook aan de randen van kernen. 

Noodkreet

Om dit serieuze geluid aan de provincie te laten horen, hebben wij samen met CDA, VGBK, SGP, D66, CU en Leefbaar Krimpenerwaard afgelopen dinsdag 28 november tijdens de raadsvergadering een motie ingediend waarin wij de voorstelde richting van de ruimtelijke ordening in Zuid-Holland afkeuren. Met deze noodkreet gaat het college van B&W een stevige zienswijze indienen aan het adres van de Provinciale Staten. Oók willen we dat het college zich blijft inspannen voor een constructieve dialoog met de provincie en andere betrokken partijen om ruimte te maken voor de noodzakelijke ontwikkelingen binnen onze gemeente waarbij rekening wordt gehouden met de lokale behoeften en uitdagingen. 

Fractievoorzitter Pascal Zuijderwijk heeft een toelichting op de motie gegeven vanuit onze VVD-fractie. Luister hier naar deze bijdrage vanaf 02:21:27. De gezamenlijke motie is te vinden onderaan deze pagina. Ondanks een vurig betoog van wethouder Ria Boere (VVD) is de motie niet unaniem aangenomen. Twee partijen stemden onbegrijpelijk tegen: Pro Krimpenwaard en PvdA-GL. Blijkbaar behoren voldoende woningen, levendige verenigingen en een sterk bedrijfsleven niet tot hun prioriteiten.

Inspraak

Op woensdag 29 november jl. heeft wethouder Ria Boere ingesproken tijdens de vergadering van de Statencommissie Ruimte en Milieu. Daar is de oproep gedaan om de zorgen van plattelandsgemeenten serieus (mee) te nemen in de besluitvorming. Om zo onze gemeente vitaal te houden! Vanaf 32:28 minuten is de Inspraak wethouder Ria Boere bij de provincie terug te luisteren. 

Meer over onze noodkreet is ook te lezen in het AD bericht van donderdag 30 november 2023.