De N210 is maar liefst vier weken afgesloten tussen de kruising met de Lopikerweg Oost in Lopik en de rotonde bij de Vrouwenmantel in Schoonhoven. Deze weg wordt dagelijks door meer dan 10.000 automobilisten gebruikt. De provincie Utrecht geeft aan dat tijdens de werkzaamheden grote hinder voor het verkeer verwacht wordt. En doen hun uiterste best om dit tot het uiterste te beperken en Lopik en omgeving bereikbaar te houden. Voor onze fractie de vraag hoe dat nu zit met de Krimpenerwaard? Daarom hebben we schriftelijke vragen gesteld:
- Wanneer is de wethouder op de hoogte gebracht van deze zeer ingrijpende maatregel, waar dagelijks duizenden inwoners en ondernemers uit de Krimpenerwaard de dupe van worden?
Deze afsluiting heeft grote impact en ook financiële gevolgen voor de bedrijven. Denk alleen maar aan de vele transportbedrijven in de Krimpenerwaard. De reistijd bijvoorbeeld via de omrijd route naar Lopik is bijna een uur. Iemand die daar werkt is per week dus 10 uur maal 4 weken is 40 uur extra onderweg. Voor het milieu ook niet echt bevorderlijk. De wethouder gaf tijdens de commissievergadering op 3 september jl. aan dat hij via het informele circuit op de hoogte is gebracht van deze afsluiting en toen zelf contact heeft gezocht met de wegbeheerder. Bij zo’n ingrijpende ingreep moet toch van te voren, bij de planvorming al, contact opgenomen worden zodat er ook in overleg afgesproken had kunnen worden om de weg niet helemaal af te sluiten, of dat er 24/7 doorgewerkt zou worden om de afsluiting te beperken tot maximaal 2 weken. Waarom is de gemeente niet in de voorbereiding niet meegenomen? - Is de wethouder alsnog bereid om de belangen van onze inwoners te verdedigen en in overleg te gaan? Natuurlijk is de gemeente geen wegbeheerder maar dat wil niet zeggen dat er geen rekening gehouden moet worden met 57.785 inwoners van de Krimpenerwaard.
- Over de N210 rijden meer dan 10.000 automobilisten per dag. Kan de wethouder er op toezien dat omrijd routes al bij Krimpen aan den IJssel, of liever nog eerder aangegeven zijn? Zo ook al bij Gouda op de N207. En dat de navigatiesystemen op tijd ingelicht zijn en getest zodat er voorkomen wordt dat er een verkeersinfarct ontstaat zoals onlangs in Nieuwegein bij de afsluiting van de A2.
- De Lopikerweg-west bij Schoonhoven richting Lopik wordt na Cabauw afgesloten. Ook is deze weg alleen open voor omwonenden. Kan de wethouder er zorg voor dragen dat de verkeersregelaars bij de kruising Lopikerweg-west en de N210 ter zake kundig zijn en de op de hoogte zijn van de plaatselijke situatie? De laatste tijd komt het steeds meer voor dat de verkeersregelaars van toeten nog blazen weten. Mocht het bij de kruising Lopikerweg-west en de N210 tot opstoppingen komen, staat de rondweg zo verstopt.
- Is de Veerdienst op de hoogte gebracht en zijn er ook extra vaarten gepland?
- Wat gaat de provincie Zuid-Holland verder doen om onze inwoners te informeren? De provincie Utrecht heeft huis-aan-huis een brief bezorgd met relevante informatie.
- Hoe wordt de veiligheid gewaarborgd van de tientallen leerlingen van de CSG Willem de Zwijger en het Schoonhovens College, die elke dag van Lopik en Cabauw naar school fietsen en gebruik moeten maken van de Lopikerweg?
- Als het op de N228 veel drukker wordt i.v.m. de omleiding, worden er dan maatregelen genomen in Haastrecht om de veiligheid van voetgangers en fietsers te waarborgen op de rotonde?
- Dagelijks rijden tientallen mensen naar het Anthonius ziekenhuis in Nieuwegein en ook zijn er rouwstoeten. Is/kan daar iets voor geregeld worden?