Fractienieuwsbrief #2

Ruud van der Wilt en Diana de Kreij zijn beëdigd in de gemeenteraad en de raadscommissie, en Pascal Zuijderwijk vervangt Mirjam Verduijn tijdens zwangerschapsverlof.

Beëdiging Ruud van der Wilt en Diana de Kreij

3 februari jl. was het dan zo ver, ook Ruud van der Wilt is beëdigd als raadslid. In de vergadering van 3 februari werd ook ons vierde commissielid, Diana de Kreij, beëdigd. Nu is de club dus compleet: als raadsleden hebben we George Hamel, Ries van Kersbergen, Mirjam Verduijn en Ruud van der Wilt. Versterkt met de vier commissieleden: Cor Habben Janssen, Diana de Kreij, Teja Ras en Pascal Zuijderwijk.

Portefeuilleverdeling

De commissieleden hebben de volgende zaken in portefeuille:

  • Teja Ras: WMO, Welzijn (jongeren/ouderen)
  • Cor Habben Janssen: Financiën, Gebiedsovereenkomst, Sociale Zaken/Welzijn.
  • Pascal Zuijderwijk: Ruimtelijke Ordening, Economie, Beheer infrastructuur & openbare gebouwen.
  • Diana de Kreij: Sociale Zaken, Werkgelegenheid, Onderwijs

Eerste commissievergadering

De eerste commissievergadering van gemeente Krimpenerwaard op 10 februari jl. stond vrijwel geheel in het teken van Promen. De sociale werkplaats, die naast Krimpenerwaard nog voor zes andere gemeenten (Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Waddinxveen en Alphen aan de Rijn) zorg draagt voor het aan het werk helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, werd vertegenwoordigd door algemeen directeur Frank Rossel en financieel directeur Henk de Bruyn.

De presentatie van de heer Rossel richtte zich met name op de veranderende structuur van het bedrijf. Onder invloed van de Participatiewet moet Promen zich aanpassen: meer mensen moeten buiten de werkplaats aan het werk. Aanbod van mensen vanuit de gemeenten is belangrijk i.v.m. de uitstroom van wsw-ers door pensioen of overlijden, net als het aanbod van werk dat gemeenten door deze mensen kunnen laten doen. Vooral van de afdeling Groen en Schoon wordt op dit gebied veel verwacht.

De begroting is negatief. Het tekort moet door de gemeenten worden aangevuld. Hier vraagt de VVD zich af of dit niet een te gemakkelijke manier is om een tekort op te lossen.

Promen was recentelijk negatief in het nieuws. De structuur is chaotisch, mensen voelen zich geïntimideerd. Men laat intern onderzoeken of dit terecht is en hoe dit op te lossen. Frank Rossel is de vierde interim-directeur. Hij is voor een jaar aangesteld.

De VVD vindt dat er meer over Promen gesproken moet worden voor de raad kan beslissen of en welk deel van de Participatiewet er door Promen uitgevoerd gaat worden. Een modulair systeem, waarbij Promen een deel van de begeleiding op zich neemt, behoort tot de mogelijkheden.

Zwangerschapsverlof voor Mirjam Verduijn

Pascal Zuiderwijk zal vanaf medio april 2015 Mirjam Verduijn vervangen als raadslid in verband met haar zwangerschapsverlof. Het voornemen is dat dit in de raadsvergadering van 7 april 2015 wordt bekrachtigd. Na 16 weken is Mirjam Verduijn automatisch opnieuw aangesteld en vervolgt zij haar raadswerk.