“Geen verspilling en meer efficiëntie in het sociale domein”
De grootste post, circa één derde van de begroting, zit in het sociale domein. We lopen 3,2 miljoen terug aan inkomsten. De meeste financiële risico’s zitten in dit domein, maar ook de meeste kansen op structurele bezuinigingen. De VVD is ervan overtuigd dat door het tegengaan van verspilling in het sociale domein, en het beter benutten van efficiencyvoordelen, deze bezuiniging mogelijk is bij gelijke kwaliteit! Daarnaast is dit onontkoombaar, want we kunnen op den duur niet ongebreideld een greep blijven doen uit de algemene reserve.
In deze algemene beschouwingen willen we nader ingaan op de verschillende programma’s van de begroting.
1. Samenleving
Accommodatie management staat in het college programma voor 2016. De VVD gaat ervan uit dat de inventarisatie nog dit jaar gereed zal zijn, zodat er in 2016 uitvoering aan kan worden gegeven. Er moeten creatieve oplossingen komen om de leegstaande gebouwen die in eigendom zijn van de gemeente te exploiteren. Er moet nu teveel geld bij.
De bibliotheken kosten de gemeente bij elkaar meer dan één miljoen aan subsidies. Hier kan een efficiency slag gemaakt worden!
“Investeren in huisvesten en integreren van statushouders, maar niet meer dan dat”
De VVD wil invulling geven aan de taakstelling die de gemeente heeft m.b.t. het huisvesten van status houdende vluchtelingen, maar niet meer dan dat. De neveneffecten van instroom van veel vluchtelingen in de woonkernen zijn niet te overzien voor een zo jonge gemeente die nog worstelt met de naweeën van de herindeling.
2. Jeugd en WMO
Onderwijs, sport, veiligheid, het staat er allemaal in. Harmonisatie van het sportbeleid moet nog plaatsvinden. Waar de VVD zich aan ergert is dat er teveel instanties betrokken zijn bij jeugdhulp. Ontschotten leidt tot besparingen, hebben wij al eerder geroepen.
“Meer met minder is mogelijk!”
We hebben nu twee sociale teams. Wat is dan nog de functie van de Centra voor Jeugd en gezin? We hebben er nu nog vijf. Kosten: 1,6 miljoen euro. Waarom niet opheffen of bundelen tot één? We roepen het college op dit goed te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.
We hebben ook nog Jeugd- en jongerenwerk Midden Holland. Kosten ruim 300.000 euro. Waarom nemen we niet zelf of via een bureau een jongerenwerker in dienst? Dat bespaart zo maar 2 ton of meer.
In het coalitie- en collegeprogramma is afgesproken te kijken naar SBO (speciaal basis onderwijs) in de Krimpenerwaard. Dit moet zo snel mogelijk worden gerealiseerd, want het levert een enorme besparing aan vervoerskosten. De kinderen moeten nu naar Gouda, Rotterdam en Capelle. En hetzelfde geldt voor onderwijs aan leerlingen met taalachterstand. Zeker met het oog op het extra aantal statushouders, waar ongetwijfeld ook kinderen bij zijn.
Over de uitvoering van de WMO zijn we tevreden. De sociale teams doen goed werk. Het college streeft naar scherpe prijsafspraken met zorgaanbieders. Met een kostenreductie van 20%. We zullen aan de jaarcijfers volgend jaar zien of dat gelukt is!
3. Openbare orde en veiligheid
Veiligheid is een belangrijk item voor de VVD. We zijn blij met de continuering van de buurtcoördinatoren zoals in het voormalige Nederlek en Schoonhoven. Uitrollen over de hele Krimpenerwaard, vinden wij. Ook met de inzet van de BOA’s zijn we content.
“Veiligheid blijft prioriteit”
Het Keurmerk Veilig Ondernemen, al ingevoerd in Bergambacht, wordt nu uitgerold naar Schoonhoven. Hopelijk slaagt dit en gaan we ermee door in de hele Krimpenerwaard.
4. Werk en Inkomen
De bijdrage van een ieder aan de maatschappij moet nu volop gestalte gaan krijgen, ook in de Krimpenerwaard, middels de participatie wetgeving. De VVD roept het college op daar met kracht invulling aan te gaan geven, zodat het aantal uitkeringen fors wordt teruggebracht.
5. Economie, ondernemen en bedrijvigheid
De gemeente heeft oog voor onze ondernemers en daar is de VVD uiteraard blij mee. Er zijn veel bijeenkomsten voor ondernemers en er is een platform economie in de maak. Belangrijk is hierbij ook de vele ZZP’ers te betrekken en de agrarische sector, alsmede het onderwijs. Een goede zaak, want samenwerking en innovatie zijn de sleutelwoorden voor een gezond bedrijfsleven voor nu en de toekomst. En dus behoud van werkgelegenheid.
“20 % minder regels voor inwoners en ondernemers”
Nog niet alle regels zijn geharmoniseerd. Met name winkeliers en horeca ondernemingen hebben daar last van. Door onduidelijkheid en/of onvolledigheid zijn vergunningen soms concurrentie vervalsend en moeilijk handhaafbaar. Wij roepen het college op versneld tot harmonisering en vermindering van regels komen. Zie onze bij de voorjaarsnota aangenomen motie: vermindering van 20%. En wij roepen op de handhaving fors te verbeteren.
De Gebiedsovereenkomst Krimpenerwaard wordt voortvarend uitgevoerd. Maar wanneer?
Het ontbreekt nog aan concrete plannen.
6. Ruimtelijke ordening, wonen en mobiliteit
Alle projecten die door de voormalige gemeenten geïnitieerd zijn, zo’n 70, kunnen worden uitgevoerd. De VVD is daar blij mee.
Wat woningbouw betreft het volgende. De Krimpenerwaard worstelt al jaren met een te gering aantal contingenten, welke door provinciaal beleid krap worden gehouden. Jongeren moeten soms jaren wachten voor ze een sociale huurwoning krijgen toegewezen. Daardoor dreigt de status van een krimpgebied. Deze krapte zal nog ernstiger worden door de huisvesting van extra aantallen statushouders.
De VVD roept het college op om, in samenwerking met de woningcorporaties, ervoor te zorgen dat de door het rijksbeleid voorgestane doorstroming op de woningmarkt, daadwerkelijk plaatsvindt. Het scheefwonen dient teruggedrongen te worden want dan komen er voldoende sociale woningen vrij voor degenen die het echt nodig hebben.
“Toon initiatief in verbeteren ontsluiting Krimpenerwaard via Algeracorridor”
Goede ontsluiting van de Krimpenerwaard, met name aan de westzijde, is van groot belang voor ondernemers, de economie in de regio en het vestigingsklimaat voor zowel bedrijven als inwoners. De Algera corridor is ons al heel lang een doorn in het oog en de VVD dringt aan op initiatieven om dit probleem op te lossen.
7. Duurzaamheid, infrastructuur en milieu
Duurzame ontwikkeling van de leefomgeving en het versterken van de betrokkenheid daarbij is een belangrijke trend. Het invoeren van afvalscheiding d.m.v. diftar, nu nog alleen in Bergambacht en Schoonhoven, is een goede zaak. Wel moeten de problemen rond de containers in de binnenstad van Schoonhoven zo snel mogelijk worden opgelost.
8. Recreatie en toerisme
“Zilver en groen worden samen goud!”
Ten aanzien van de gebiedsmarketing staat de VVD voor het Zilver imago van Schoonhoven als trekker van recreatie en toerisme. De Krimpenerwaard is een prachtig gebied, met z’n slagenlandschap, kaasboerderijen, fiets-, wandel- en kano/fluisterboot routes, maar volstrekt onbekend, terwijl het merk Schoonhoven Zilverstad landelijke en zelfs internationale bekendheid geniet. Dit mede dankzij professionele marketing. Maak hier gebruik van. Zilver en groen kunnen dan goud worden.
Invoering van toeristenbelasting over de hele Krimpenerwaard. De VVD ziet dit als een doelbelasting, dat wil zeggen de opbrengsten dienen geoormerkt te zijn voor dit programma.
9. Bestuur en dienstverlening
De VVD staat voor een kleine maar krachtige overheid. Gestart is met een ambtelijke bezetting uit de voormalige gemeenten minus 5%. Dat is een eerste stap, maar voor de VVD niet voldoende. Wij geven het college de wens mee een extra 5% te reduceren op de ambtelijke organisatie.
“Kleine overheid, krachtig in daden”
Over de dienstverlening wordt gemopperd door sommige inwoners, maar functioneert in het algemeen prima. Wel vinden wij dat de publicaties via de lokale bladen een stuk duidelijker kunnen zijn. Helder taalgebruik helpt. Ook op de website. En wanneer kunnen we met de gemeente contact opnemen via WhatsApp? Een Krimpenerwaard App wordt aangekondigd in de begroting, wanneer kunnen we deze verwachten?
10. Financiën en algemene dekkingsmiddelen
De VVD is positief over de ontwikkeling van het meerjarig perspectief. Er zijn meer synergie voordelen begroot dan voorheen. Toch zijn er nog meer voordelen te behalen. Bijvoorbeeld op het groenonderhoud wordt minder geld uitgegeven, maar dat kan makkelijk en ook het onderhoudsniveau kan met minder geld omhoog. Immers veel apparatuur en voertuigen hoeven niet vervangen te worden en we kunnen toe met minder materiaal en gebouwen (gemeentewerven). Wat de VVD betreft kan er – door efficiëntere inrichting van beheer en uitvoering - nog een tandje af qua financiën en een tandje bij qua onderhoudsniveau!
“De gemeente moet haar schuldenlast beperken”
Een zorgelijke ontwikkeling is de toename van de totale schulden. De VVD houdt niet van schulden maken en dat moet de gemeente ook zoveel mogelijk beperken. Wij wensen geen Goudse toestanden! De VVD vindt dat de schuldquotenorm van maximaal 90% stringent gehandhaafd dient te blijven.
De harmonisatie van de belastingtarieven voor de inwoners vordert gestaag. Met name Schoonhovenaren hebben pijn geleden door de verplichte harmonisatie van de OZB in 2015. Die stijgt nu gelukkig niet. Nu ondervinden andere kernen pijn door bijvoorbeeld de harmonisatie van rioolbelasting en de hondenbelasting.
“Snelle harmonisatie van regels en belastingen: gelijke behandeling in gelijke situatie”
Het uitgangspunt is gelijke behandeling bij gelijke situatie voor iedere inwoner. En dat uitgangspunt wordt realiteit door de harmonisaties.
De VVD wil zuiverheid in waar belasting voor dient, wat wordt betaald door de belastingbetaler en wat ervoor gedaan wordt door de gemeente.
De VVD is nieuwsgierig naar een benchmark van de belastingdruk bij onze inwoners in vergelijking met ons omliggende gemeenten!
Samenvatting
De VVD kan instemmen met de gepresenteerde begroting. Het meerjarenperspectief kan verbeterd worden door efficiënter te werk en verspilling tegen te gaan. We hebben daarvoor een aantal suggesties aangereikt en verwachten onderzoek daarnaar. Met name in het sociale domein. Zonder dat aan kwaliteit wordt ingeboet.
“Meer Krimpen, meer Waard”
De VVD wil Krimpen in de uitgaven, en meer Waard, een Krimpenerwaard die floreert, waar inwoners trots op zijn en waar zij betaalbaar en plezierig kunnen wonen en werken.
Als het aan de VVD ligt wordt dit bereikt door als overheid klein en krachtig te zijn.
Niet méér doen dan moet, maar wat je doet, doe je goed. Laat een lagere lastendruk nu een schoolvoorbeeld hiervan zijn. Enkel belasten wat nodig is, niet wat mogelijk is.
Wij willen met het college de ambitie uitspreken om in 2018 een vermindering van de lastendruk voor onze inwoners en ondernemers te realiseren.