Iedereen doet mee, ook als je in de bijstand zit

Iedereen doet mee in de maatschappij en niemand staat aan de kant. Dat is waar de VVD voor staat en dat is ook de basis van de Participatiewet. Als gevolg van deze wet hebben gemeenteraadsleden op 24 november de Participatienota behandeld.

De nota stelt dat iedereen in de bijstand naar vermogen meedoet aan de maatschappij. Dit betekent dat van bijstandsgerechtigden kan worden gevraagd dat zij vrijwilligerswerk doen of voor de gemeente werken, bijvoorbeeld in de openbare ruimte. Dit vinden wij een goede basis, maar het kan nog beter. De gemeente zou deze tegenprestatie verplicht moeten stellen. Dit voorkomt namelijk sociale uitsluiting en levert meer kansen op de arbeidsmarkt op. Werk draagt bij aan erkenning, zelfvertrouwen en het weer opbouwen van een arbeidsritme. Hierdoor staat niemand aan de kant.

Onze oproep om meer participatie van bijstandsgerechtigden te verlangen is helaas niet overgenomen door het college van B&W. De VVD blijft het echter aan de orde stellen en zal er in de gemeenteraad op terugkomen.