Wonen en vervoer

In de Krimpenerwaard is het goed wonen, voor iedereen met een woning. Voor jongeren en starters is het echter vrijwel onmogelijk om tegenwoordig een woning te vinden. Juist zij spelen een belangrijke rol in het vitaal houden van onze gemeente. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. De VVD maakt zich zorgen over de toekomst van de Krimpenerwaard. Wij willen geen krimpende en vergrijzende Krimpenerwaard. Er moeten daarom meer woningen worden gebouwd. Dat kan binnen de kernen op locaties die al tijden leegstaan, maar ook voormalig agrarische gebouwen in het buitengebied kunnen geschikt worden gemaakt voor bewoning. Daarmee lossen we de grote woningbehoefte in de Krimpenerwaard echter niet op. Daarom zijn wij ook voorstander van het bouwen aan de randen van sommige kernen. Daardoor wordt het mogelijk om meer en ook goedkopere woningen te bouwen. Naast fijn wonen is een goede infrastructuur belangrijk. Of het nu gaat om de bereikbaarheid van een winkelcentrum voor ouderen of om het dagelijkse woon werkverkeer in en door de Krimpenerwaard. Iedereen in de Krimpenerwaard moet zich vrij kunnen bewegen op de manier waarop hij of zij dat wil. Een goede infrastructuur is de ruggengraat van onze lokale economie.

  • Er moeten meer betaalbare huur- en koopwoningen gebouwd worden (vrije sector), zodat er genoeg keuzevrijheid is in verschillende prijsklassen. Zo kan iedereen zich vestigen in onze gemeente.
  • Bouwen aan de randen van kernen in het groen is nodig om iets te kunnen doen aan de woningnood onder starters en jongeren.
  • De essentiĆ«le doorstroming op de woningmarkt moet op gang worden
    gebracht door meer woningen te bouwen in de ontbrekende segmenten, zoals middenhuurwoningen.
  • Bij de bouw van nieuwe woningen willen we de kansen voor starters vergroten door middel van voorrangsregelingen. Ook mensen die doorstromen vanuit een sociale huurwoning, zouden makkelijker naar een passende woning moeten kunnen verhuizen.
  • Het aantal mensen in sociale huurwoningen dat te veel verdient (scheefwonen) ligt in onze gemeente boven het landelijke gemiddelde. Door nieuwe woningen te bouwen worden mensen gestimuleerd door te stromen.
  • Het verdichten van de linten in het buitengebied is wat ons betreft een goede ontwikkeling, met respect voor de cultuurhistorische waarde. Ook het splitsen van woningen, flexwonen en andere woonvormen zouden wat de VVD betreft overwogen moeten worden. Dat geeft op korte termijn wat meer ruimte.
  • Een snelle vergunningverlening door bijvoorbeeld een flitsvergunning is nu voor kleine bouwkundige zaken. Als we dit ook voor woningen mogelijk maken, zorgt dat ervoor dat het bouwtempo omhoog kan en er sneller gebouwd kan worden.
  • Bouwleges worden gebruikt om de daadwerkelijke kosten te dekken en niet voor andere zaken. Bouwen is al duur genoeg!
  • Goede bereikbaarheid is van vitaal belang. De lobby voor een betere
    bereikbaarheid van de Krimpenerwaard houden wij vol. De 90 miljoen euro die door de verschillende overheden beschikbaar is gesteld om de problematiek op te lossen is een mooie stap, maar een structurele oplossing met een nieuwe verbinding heeft onze voorkeur.
  • Verkeer veroorzaakt in vele kernen overlast. Sommige kernen hebben geen rondweg, waardoor het verkeer veel overlast veroorzaakt. Wij zijn voorstander van het aanleggen van rondwegen bij kernen waar de urgentie het grootst is.
  • Het huidige openbaar vervoer functioneert naar behoren, we willen niet dat dit verder verschraalt.

Lees alle standpunten in ons Verkiezingsprogramma. Zie de onderstaande PDF.