Veiligheid en vrijheid

Voor het goed functioneren van een samenleving is veiligheid een onmisbare voorwaarde. Een veilige gemeente waar iedereen de vrijheid voelt om zichzelf te zijn, is voor de VVD de basis voor een fijn en goed leven in de Krimpenerwaard. Samen kunnen we zorgen voor een omgeving waarin iedereen zich prettig en welkom voelt. Onze gemeente is een veilige gemeente en dat willen wij graag zo houden. Wij staan voor een overheid die ingrijpt wanneer dat nodig is. En een gelijkwaardige samenleving zonder discriminatie.

  • Niet alleen veiligheid op straat, maar ook het waarborgen en respecteren van privégegevens en privacy van inwoners. De gemeente moet zorgvuldig en veilig omgaan met persoonlijke informatie.
  • Ondermijning is een steeds groter probleem. Criminelen maken gebruik van
    diensten van onze samenleving. Zo beïnvloeden zij onze samenleving en raken normen vervaagd en neemt het gevoel van veiligheid en leefbaarheid af. De VVD is hier fel op tegen en wil extra ambtelijke inzet voor de bestrijding van ondermijning.
  • Veiligheid willen wij in alle kernen zo goed mogelijk waarborgen door efficiënte inzet van politie en BOA’s (Buitengewoon Opsporings Ambtenaar). De politie moet zichtbaar zijn en de capaciteit op orde. Meer inzet van ‘Blauw op straat’ en daarom zetten wij in op het uitbreiden van het aantal wijkagenten.
  • Het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren is een lokale zorg die onze aandacht verdient. Voorlichting en handhaving bij overlast is een prioriteit.
  • Het liberale gedoogbeleid van softdrugs heeft haar romantiek verloren. De
    georganiseerde drugscriminaliteit is inmiddels uitgegroeid tot een heuse
    poldermaffia. Wij vinden dat er streng moet worden opgetreden tegen de productie en handel van drugs.
  • De brandweer en ambulances moeten op sterkte, goed toegerust en snel ter
    plaatse kunnen zijn. Wij stimuleren het worden van vrijwilliger bij de brandweer. De aanrijtijden van ambulances zijn nog steeds niet op orde. Dat is wat ons betreft onacceptabel.
  • Ook onze inwoners kunnen bijdragen aan een veilige leefomgeving door alert en actief betrokken te zijn bij de eigen omgeving. Maatregelen en subsidies op het gebied van inbraakpreventie stimuleren wij. Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) maakt het mogelijk om de veiligheid van winkelgebieden en bedrijventerreinen te verbeteren. Ook daar wil de VVD zich voor inzetten.
  • Vandalisme moet worden aangepakt en persoonlijke en gemeentelijke
    eigendommen dienen te worden gerespecteerd. Schade en de kosten van
    handhaving worden zoveel mogelijk verhaald op degenen die de schade hebben veroorzaakt. De VVD steunt de lopende en nieuwe initiatieven rond (WhatsApp) buurtpreventie.
  • Leven in vrijheid is niet vanzelfsprekend. Om daarvan bewust te zijn en te blijven, stimuleren wij het om vrijheid in het onderwijs aandacht te geven. En door initiatieven zoals de nationale Veteranendag te ondersteunen.
  • De VVD is geen voorstander van een noodopvang of een asielzoekerscentrum in onze gemeente.
  • Statushouders hebben een verblijfsvergunning. De opvang is een wettelijke taak en wordt naar evenredigheid over de kernen verdeeld, met een goede begeleiding, zodat integratie wordt bevorderd.
  • Wij zien geen ruimte om boven op de taakstelling meer mensen te huisvesten. Het woningtekort is al groot genoeg.

Lees alle standpunten in ons Verkiezingsprogramma. Zie de onderstaande PDF.