Klimaat en duurzaamheid

Energie is onmisbaar is ons dagelijks leven. De VVD staat voor een realistisch en haalbaar klimaatbeleid met draagvlak onder inwoners voor de te nemen maatregelen. Daarnaast moeten we zuinig zijn op ons eeuwenoude, unieke slagenlandschap. Duurzaamheid biedt een kans voor economische ontwikkeling en werkgelegenheid. De gemeente kan duurzaamheid en innovatie in de Krimpenerwaard stimuleren door het aantal regels te verminderen en procedures te vereenvoudigen. Naast zon- en windenergie zien we kernenergie als een aanvulling op de energievraag en is waterstof een belangrijke energiedrager, met talloze toepassingen.

  • We richten een gemeenschappelijk duurzaamheidsfonds LEF (Lokaal Energie
    Fonds) op om de toepassing van energie opwekkende en besparende maatregelen te nemen. Deze investeringen moeten, als het goed is, zorgen voor een lagere energierekening.
  • Door de toename van elektrische voertuigen zijn er ook meer (snel)laadpunten nodig in de openbare ruimte.
  • We willen geen grote windturbines in de Krimpenerwaard. Ze zorgen voor
    slagschaduw, geven geluidsoverlast, zijn schadelijk voor vogels en insecten en er zijn zorgen rondom de gezondheid van omwonenden. Kleinschalige molens op boerenerven doen dat veel minder en kunnen bijdragen aan een duurzame bedrijfsvoering.
  • Wij willen inwoners stimuleren om zonnepanelen op hun daken te plaatsen, zodat ze zelfvoorzienend worden. Bij het plaatsen van zonnepanelen is het belangrijk dat daken niet in de schaduw van andere gebouwen staan. Bij het bouwen van nieuwe woningen moet hier rekening mee gehouden worden.
  • Het isoleren van slecht geïsoleerde woningen en gebouwen moet wat ons betreft veel meer nadruk krijgen. En daarnaast moeten we inzetten op het besparen van energie; want wat je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken.
  • Kernenergie is onmisbaar als het gaat om hernieuwbare energie want met alleen zon en wind redden we het niet
  • Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met langdurige droogte en hevige regenbuien. Wij willen hierop inspelen en waar nodig maatregelennemen op de inrichting van onze leefomgeving. Daarom willen we inzetten op ‘Water vasthouden’ en meer groen in de kernen.
  • De waterschappen zijn verantwoordelijk voor de stabiliteit en de hoogte van de dijken. Wij willen een goede communicatie tussen het hoogheemraadschap en de gemeente over de maatregelen die we kunnen nemen om waterveilig te blijven. Wij willen betrokken blijven bij de landelijke plannen en inzetten op een robuuste waterveiligheid, door middel van preventie, ruimtelijke ordening en crisisbeheersing.
  • Wij willen inwoners bewust maken over wat zij zelf kunnen doen om wateroverlast te beperken, zoals minder tegels in de tuin en (meer) groen erin.
  • Wij vinden het onacceptabel dat schadelijke chemische stoffen worden geloosd in ons oppervlaktewater, zoals GenX. Een zorgelijke ontwikkeling, omdat deze stof niet afbreekt maar zich verder ophoopt. Wij zullen blijven aansturen bij Rijkswaterstaat en de provincie op een adequate oplossing en een betere regulering.
  • Inwoners moeten worden meegenomen in de tweede fase van de energiestrategie. Voor 2023 worden locaties bepaald waar duurzame energie kan worden opgewekt.Participatie en communicatie naar inwoners is cruciaal en draagvlak onder inwoners is van het grootste belang voor het welslagen van de Regionale Energie Strategie (RES 2.0).

Lees alle standpunten in ons Verkiezingsprogramma. Zie de onderstaande PDF.