Gezond leven

Iedereen verdient goede zorg. Als je gezondheid je in de steek laat, helpen we elkaar. Het vertrekpunt voor de VVD is positieve gezondheid, een gezonde leefstijl is daarbij heel belangrijk. We zetten vol in op preventie. Omdat er op dit gebied heel veel geld wordt uitgegeven, kijken we kritisch naar hoe het geld wordt besteed. We willen effectieve zorg die mensen helpt snel beter te worden.

  • In de Krimpenerwaard moet zorg dichtbij zijn, ongeacht of het avond of weekend is. Daarom willen wij dat de gemeente een intensieve samenwerking heeft met de huisartsen in de Krimpenerwaard. Samenwerking met huisartsen zorgt er ook voor dat we grip houden op de doorverwijzingen onder andere in de jeugdzorg.
  • De gemeente moet slimme keuzes maken zonder grip te verliezen op de financiële middelen en zonder dat de zorgkosten de pan uitrijzen. Maak gebruik van bestaande zorgnetwerken en welzijnsorganisaties zodat er geen onnodige zorg wordt verleend.
  • We willen dat er een stevige verbinding is tussen jeugdhulp, jeugdgezondheidszorg en onderwijs voor vroeg signalering. Zo kunnen problemen tijdig worden voorkomen.
  • De VVD wil dat problemen snel en in een vroegtijdig stadium worden gesignaleerd. Laten we (preventief) inzetten op doorverwijzingen naar bijvoorbeeld een sportclub of vrijwilligersclub en niet direct naar dure zorg.
  • Het aantal zorgaanbieders is veel te groot, de VVD is voor het verminderen van het aantal zorgaanbieders. Te veel zorgaanbieders leidt tot onduidelijkheid. Zorg moet haalbaar en betaalbaar blijven. De gemeente moet bovendien alert zijn op ‘zorgcowboys’ die sjoemelen met zorggeld.
  • We vinden het belangrijk dat mensen een bijdrage leveren aan de samenleving. Dat is goed voor je eigen gezondheid en ontwikkeling.
  • Mensen die echt niet kunnen werken, moeten we een vangnet bieden. We willen niet dat zij in een hangmat belanden, dus we geven een tijdelijk steuntje in de rug en de benodigde ondersteuning om (daarna) snel weer aan de slag te kunnen.
  • De VVD vindt dat de gemeente innovatie in de zorg moet stimuleren door daar gericht op in te kopen, ruimte te geven voor pilots en slim gebruik te maken van de mogelijkheden van ICT.
  • Ouderen, maar ook jonge mensen die een klein netwerk hebben, kunnen zich eenzaam voelen, ook al is dat niet altijd duidelijk zichtbaar. De VVD wil onderzoeken hoe een deel van het geld dat bedoeld is voor welzijn ingezet kan worden om iets aan die eenzaamheid te doen. Bijvoorbeeld door initiatieven vanuit onze inwoners of verenigingen meer te faciliteren.
  • De VVD wil de financiële stimulans voor mantelzorgers vergroten en ondersteunen waar nodig.
  • We bouwen meer levensloopbestendige woningen zodat inwoners langer thuis kunnen blijven wonen met daarbij de inzet van domotica (slimme technische toepassingen).
  • De VVD gelooft in een waardige dood en daar hoort wat ons betreft een hospice in de Krimpenerwaard bij. Mensen kunnen daar, omringt door familie en vrienden, waardig sterven in hun eigen omgeving.

Lees alle standpunten in ons Verkiezingsprogramma. Zie de onderstaande PDF.