Onderwijs, sport en cultuur

Alle kinderen in de Krimpenerwaard hebben recht op goed onderwijs. Een school is het hart van een stad of dorp. Zonder school komen gezinnen niet meer in een kern wonen en zonder gezinnen komen er geen nieuwe leden bij voetbal, tennis of andere verenigingen. Sport is goed voor de gezondheid, sport kan een middel zijn om eenzaamheid tegen te gaan en sport verbindt. Sport hoort onlosmakelijk bij positieve gezondheid en een gezonde leefstijl. Sportverenigingen zijn daarbij heel belangrijk en moeten behouden blijven in alle kernen.

  • Cultuur raakt ons allemaal. Het gaat niet alleen om sfeer en tradities of
    gewoonten van onze gemeenschap, maar ook ‘alles wat door de samenleving wordt voortgebracht’. En dat is veel in de Krimpenerwaard. Wij bezitten een rijk verenigingsleven met veel cultuuruitingen. Zoals op het gebied van muziek, toneel, kunst, dans et cetera. De VVD wil de zichtbaarheid, toegankelijkheid en betekenis van cultuur en de deelname daaraan vergroten.
  • De verbinding tussen school en bedrijfsleven is essentieel. Leerwerkbedrijven spelen hierin een belangrijke rol. Wij moeten die ontwikkeling blijven steunen voor voldoende en goed geschoold personeel.
  • Sport moet toegankelijk zijn voor iedereen. De gemeente stimuleert verenigingen en andere organisaties om activiteiten te organiseren die passen binnen het gemeentelijk beleid om zo de sportkwaliteit te verhogen, een vernieuwend aanbod mogelijk te maken en de sportdeelname te vergroten ook voor mensen met een beperking.
  • Sporten en bewegen zorgen voor een positieve gezondheid. Wij willen dat
    inwoners gezond leven zodat zij minder een beroep doen op de gemeente voor (lichamelijke) ondersteuning. Daarom de inzet op preventie want voorkomen is beter dan genezen.
  • De grondslagen voor het subsidie- en tarievenstelsel zijn transparant en
    rechtvaardig. De VVD vindt dat subsidies vanaf een bepaald bedrag gekoppeld moeten zijn aan prestatiedoelstellingen.
  • Wij zijn een voorstander van de plannen voor een overdekte schaatsbaan, denk aan alle iconen die de Krimpenerwaard voortbrengt. Een dergelijke
    sportaccommodatie is goed voor de ontwikkeling en de economie. Het
    brengt levendigheid, heeft een positieve aantrekkingskracht en zorgt voor
    werkgelegenheid.
  • De aanwezigheid van culturele voorzieningen en het verenigingsleven vergroten de aantrekkelijkheid van onze kernen en dragen bij aan een aantrekkelijk woon- en leefklimaat. En het bepaalt ook voor een deel het vestigingsklimaat voor winkels en bedrijven.
  • De VVD wil het cultuuraanbod en de creatieve industrie bevorderen. Denk hierbij aan de kunsten, het cultureel erfgoed (musea, monumenten et cetera.), de evenementen- en entertainmentsector en de creatieve zakelijke dienstverlening.
  • Kunst en cultuur zijn onmisbaar voor de vorming van jonge mensen.
    Cultuuronderwijs draagt bij aan de culturele en creatieve ontwikkeling van kinderen en jongeren. Cultuureducatie is daarom belangrijk.
  • Voor de bibliotheken moet een passende oplossing gevonden worden zodat
    invulling kan worden gegeven aan de gewenste omvang en mogelijkheden. Te denken valt aan meer culturele disciplines die, nog meer dan nu, in dezelfde gebouwen kunnen worden gehuisvest.

Lees alle standpunten in ons Verkiezingsprogramma. Zie de onderstaande PDF.