Overheid en geld

De Krimpenerwaard is een financieel gezonde gemeente, maar er zijn wel grote uitdagingen voor de toekomst. De VVD staat vooral voor het terugdringen van bureaucratie en regelzucht. Belastinggeld, verdiend door onze ondernemers en inwoners, moet zuinig en effectief worden besteed. We verwachten dat de gemeente dienstbaar en modern is. Digitalisering heeft voor ons een hoge prioriteit. Bewoners moeten de vrijheid hebben zaken online te kunnen regelen, wanneer het hen uitkomt. De gemeente moet geen drempels opwerpen, maar adviseren en faciliteren.

  • We zijn voor een verlaging van de gemeentelijke lasten voor inwoners en
    ondernemingen, waar het kan. Woonlasten, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) stijgen niet harder dan met de inflatie.
  • Wij willen dat tarieven voor leges en vergunningen kostendekkend zijn. Meerkosten worden niet afgewend op de aanvrager.
  • De uitgaven en inkomsten moeten transparant zijn. Inwoners en ondernemers krijgen jaarlijks een eenvoudige inzage waaraan het geld is besteed en wat het bereikte effect of resultaat is.
  • Vanwege het gezonde financiële beleid kunnen we investeren. Wij willen de
    infrastructuur, openbare ruimte en openbare gebouwen adequaat onderhouden. We willen investeren in woningbouw, bedrijfsontwikkeling, in jeugd- en ouderenbeleid en we willen onze gemeente aantrekkelijker maken voor jongeren en gezinnen. Hier halen we in de toekomst ons voordeel uit.
  • Een nieuw gemeentehuis kan bijdragen aan een betere centrale dienstverlening en goede- en gezonde werkomgeving voor medewerkers. Het gebouw kan ook onderdak bieden aan andere organisaties, zoals bijvoorbeeld de bibliotheek, stichting welzijn, consultatiebureau en voor kleine horeca. Ook is het voordeliger om één nieuw gemeentehuis te hebben, dan vier locaties verspreidt over verschillende kernen. Op de overgebleven locaties kunnen woningen voor onder andere jongeren en starters gebouwd worden.

Lees alle standpunten in ons Verkiezingsprogramma. Zie de onderstaande PDF.